top of page

Existentialismen & coaching

Snart är ett år till ända och vilket år sedan! Vem hade kunnat ana att det skulle bli såhär? Det här året har varit så bisarrt och Covid-19 kan bara kan beskrivas som vår tids pest.Pesten är förövrigt en mycket bra bok om ett pestutbrott i Algeriet (som på riktigt hade flera små utbrott av böldpest på 1900-talet) i den ställs människors moral på sin spets och den kan läsas som en allegori över nazismen.


Albert Camus som skrev Pesten var existentialist en filosofi som ligger mig varmt om hjärtat. Den hävdar att att människor har en egen fri vilja och är därför ansvarig för sina val, handlingar och ytters hur hon lever sitt liv. Inte sällan ger denna valfrihet upphov till ångest. Någon som känner igen sig?


Du har ett val i varje stund!

Coaching

Det fina med existentialismen är att den korrelerar bra med coaching. Det handlar om självledarskap. Det är du som är ansvarig för hur du vill agera, handla och gå fram. Du har ett val i varje stund. Men det är inte helt ovanligt att man skyller sina tidigare val på: omständigheter, uppväxtförhållanden, föräldrar, samhället etc. Men säger: jag hade inget val föra att…


Ok jag skriver inte det här för att beskylla dig för något utan bara för att du ska öppna dina ögon. Du trodde kanske inte att du kunde göra annorlunda i dina tidigare val. Det fina med valen är att eftersom varje minut, sekund och stund är ny, så kan du hela tiden göra nya val. Du vet väl även att du alltid kan ändra ditt narrativ. Det som förut var någon annans fel, kan bli till att du själv tar på dig din del av ansvaret och därmed växer och utveckla som människa.


Din väg framåt Se till att du har ditt mål för det du vill uppnå tydligt klart för dig. Därefter har du en riktning och en väg att gå. Sen är det upp till dig att välja att hela tiden sätt en fot framför den andra, att gå fram på vägen mot ditt mål utan att stanna, darra eller vika av. Kom ihåg det är du som satt målet och om det känns svårt och motigt emellanåt så finns jag eller någon annan där bredvid för att stödja dig.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page