top of page

Mental träning

Det här är ett av mina favorit verktyg som är så oerhört spännande att jobba med. Jag tror att: om du kan se det, så kan du tro på det och om du kan tro på det så kan du göra det. Men låt oss titta närmare på vad det egentligen är och hur du kan använda dig av mental träning.


Mental träning är egentligen visualisering och självhypnos. Ja tanken är att du är så pass avspänd så att du kommer in i ett transliknande tillstånd. Det här är varken magi eller flum utan något som hjärnan göra ofta och som kommer av att man är fokuserad. Till exempel när du kör bil det går av bara farten utan att du måste tänka på att sätta foten på kopplingen, vrida huvudet till döda vinkeln etc. Det sker per automatik medan du tänker på annat.


Så väl i det här avspända tillståndet så vill du börja jobba med din visualisering. Det kan vara att skapa en målbild, att fylla dig själv med kraft och energi eller att se hur du lyckas med det du vill. Den typen av mental träning är enkel att göra själv. (Vill du jobba djupa känslor eller bearbeta trauman föreslår jag att du gör det tillsammans med mig eller någon som kan vägleda dig genom processen.)


Alla kan göra det, det tar inte många minuter men vinsterna är fantastiska!

Ok så mental träning handlar om att fokusera din tankar, inre bilder, attityder och känslor. Det handlar om att försätta sig själv i ett avslappnat tillstånd och sen medvetet visualisera eller föra en inre dialog.


Fördelar

Fördelarna med mental träning är många men för att nämna några så blir du lugnare, vilket leder till bättre relationer, bättre sömn. Mindre stress och mer energi. Du får ökad självkänsla, självkännedom och en mer positiv attityd till livet. Du ökar din koncentrationsförmåga vilket kan göra att din arbetsförmåga förstärks. Du känner dig säkrare och tryggare. Låter det som något som du skulle vilja ha mer av i ditt liv?


Då är tricket som med all träning att göra detta regelbundet. Du behöver inte sitta länge, börja med nån minut för att få in vanan och öka sen när du känner att du kan fokusera i längre och längre perioder. Mitt bästa tips här att knyta den mentala träningen till en annan vana du redan har.


Prova själv! Så här kan du göra för att prova mental träning: Ta några medvetna andetag. In genom mun eller näsa, känn hur luften går via halsen och luftstrupen ner i lungorna som expanderar och sjunker ihop igen på utandning. Fortsätt andas och se om du för varje andetag kan slappna av lite mer. Du kan gå igenom hela kroppen och känna hur du slappnar av mer och mer. Om du har ett mentalt rum så går du dit.


Nu när du är avslappnad, lugn och trygg så vill jag att du tänker på ditt mål som du vill uppfylla. Du ser dig själv göra det du vill göra, uppfylla målet nå din dröm. Vad är det du gör? Hur gör du det? Var är du? Vem är du med? Vad är det för årstid, väder, dag?

Hur ser det ut där du befinner dig? Hur luktar det? Vad har du på dig?

Hur reagerar människor på när du uppfyller ditt mål? Vad säger de till dig? Vad säger du till dem? Se framför dig alla detaljer.


Hur känns det att uppfylla målet? Hur känns det i kroppen? Vilkens sinnesstämning är du i? Hur ser ditt ansikte ut när du äntligen gör det du har drömt om? Verkligen ta in den känslan, känn i hela din kropp de känslor som kommer av att du når ditt mål. Det här är din stund, bara din. Se, känn, upplev och stanna kvar där ett tag.

När du känner dig färdig kan du ta några djupa andetag och komma tillbaka till rummet.


Det är klassisk mental träning, jag använder mig ofta av det på morgonen för att visualisera min kommande dag. Jag ser mig själv genomföra det jag ska göra och det positiva resultatet av att jag gör det. Självklart fungerar det lika bra på långsiktiga mål.

Det är rätt enkelt men jag lovar att det har effekt!8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page